Yoso

Trápíte se? Možná k tomu máte i své důvody. Každopádně to je ale právě tento web, který vám určitě nenadělá žádné další vrásky na vašem čele.

K úniku vody v domě může dojít bez varování


Někteří lidé jsou natolik prozíraví, že si pořizují detektor úniku vody, nainstalují jeho čidlo na vhodné místo k podlaze a dojde-li k havarijní situaci, jako je prasklá tlaková hadice od pračky nebo hadička přívodu vody k vodovodní baterii, jsou schopni na událost reagovat velmi rychle a snížit tím rozsah následků škod.

Co se vám však vyplatí kromě samotného detektoru jsou dvě věci:

Za prvé kontakt na instalatérskou firmu, která zajišťuje havarijní servis. Uložte si telefonické spojení včas nejen do mobilu, ale i někam do papírového zápisníku, abyste jej měli při ruce i v případě selhání elektroniky. Instalatéři udržují havarijní službu v pohotovosti po celý den, i v noci, prakticky 24 hodin denně, nonstop po celý rok včetně svátků. Nemusíte se pak zdráhat volat třeba v sobotu v noci, že máte totálně ucpaný záchod nebo že vám prasklo topení a je zrovna topná sezóna.

instalatér při práci

Za druhé se vyplácí být velmi opatrní a při zjištění úniku vody v domě nezmatkovat a zachovat klidnou mysl. Důležité je především okamžitě vypnout přívod elektřiny do domu, a teprve pak provádět cokoli jiného. Kdyby se voda dostala do elektroinstalace a došlo ke krátkodobému zkratu ve chvíli, kdy stojíte na bosých nohách na koberci a nabíráte do rukou mokrý hadr, vodivé prostředí by vás mohlo usmrtit.

instalatér na toaletě

Úniky vody mohou sice způsobit některé lokální škody, jako je poškození nábytku, zašpinění koberců a čalounění apod., ale je to zpravidla situace snesitelná, pokud samozřejmě zrovna nevytopíte souseda tak, jako Josef Abrhám ve filmu „Vrchní prchni“. Neobávejte se tedy ani toho, že instalatér k vám vletí s elektrickým kladivem a začne vyhledávat místo úniku vody ve zdi oklepáváním omítky a bouráním zdiva. Tento scénář by se hodil k dvěma svérázným kutilům Pat a Mat, ale ve vašem případě to nehrozí. Instalatéři vyhledávají místa defektu pomocí poslechových tyčí a formovacího plynu a nic se nebourá. Pouze se pak odstraní omítka přímo z místa úniku vody, a to už je drobný zásah, který vyžaduje výměnu či opravu vadného dílu potrubí nebo armatury.