Udržet si stabilní hladinu cukru v krvi je velmi důležité, už jenom z hlediska prevence vůči různým onemocněním. Kolísavá hladina cukru v krvi může vést k nejrůznějším onemocněním, jako je třeba diabetes druhého typu. Kromě toho, mohou kolísání cukru v krvi doprovázet nepříjemné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, změna nálad nebo problémy se spánkem.
Které potraviny nám mohou pomoci stabilizovat cukr v krvi?
Celozrnné potraviny
Celozrnné potraviny jsou díky vysokému obsahu vlákniny ideální pro stabilizaci cukru v krvi. Pomalu se vstřebávají, a tím zabraňují výkyvům glukózy. Místo potravin z bílé mouky proto zvolte celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, ovesné vločky nebo celozrnné pečivo.
Zázvor
Zázvorový kořen má velmi aromatickou chuť a používá se nejenom jako koření do různých jídel, ale také třeba pro přípravu zázvorového čaje. Zázvor kromě toho, že pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi pomáhá při nachlazení nebo bojuje proti zánětům.
Luštěniny
Hrách, čočka, fazole…to všechno jsou luštěniny, které pomůžou udržet hladinu cukru ve vaší krvi. Jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, což jsou složky, které umožní pomalejší vstřebávání sacharidů. Luštěniny mají minimální dopad na aktuální hladinu glukózy v krvi.
Ovoce
Ano, i ovoce nám může pomoci se stabilizací glukózy v krvi, přestože obsahují hodně cukru. Musíte si vybrat to správné ovoce. Třeba takové hroznové víno a banány nejsou příliš vhodné, oproti tomu maliny, jahody, borůvky, ostružiny, jablka nebo hrušky, jsou pro tento účel zcela ideální.
Fermentované potraviny
Potraviny, které jsou bohaté na probiotika, ovlivňují pozitivně naše tenké i tlusté střevo, a tím i přispívají k lepšímu metabolismu cukrů. Mezi vhodné potraviny můžeme zařadit kefír, bílé jogurty nebo třeba korejské kimchi, což je směs fermentované zeleniny a koření.